Articles

Лятното часово време създава рискове по време на горещини

Лятното часово време създава рискове по време на горещини

English

Лятното часово време обърква биологичните ни часовници, а десинхронизацията съпътства всички заболявания. То е вредно и защото създава здравословни рискове от прегряване като подменя очакванията ни за най-горещо време от деня.

Поради разположението на България в часовата зона обикновеното българско часово време изпреварва с 15 до 35 минути астрономическото време и актуалните астрономически събития за различните райони на страната. Това отместване е един от основните проблеми на системата на часовите зони. Така например при нормалното наричано също зимно часово време в Бургас пладне настъпва в 12.15 часа, а в София – в 12.32 часа, вместо в 12.00 часа. Очевидно столицата е винаги напред с половин час от истинското астрономическо  време.

Лятното часово време допълнително избутва стрелките на часовника още един час напред в бъдещето и ни лъже, че е с един час по-късно, отколкото е всъщност. Следователно при лятно часово време в София пладне, когато слънцето е най-високо и е най-горещо, настъпва в 13.32 часа, а в Бургас – в 13.15 часа, а не в 12.00 часа, както хората си мислят. Разликата е около час и половина! Лятното часово време подвежда хората в България да си мислят, че най-горещото време е настъпило час и половина преди това да е станало. Физиологията им обаче не може да бъде подлъгана и неизменно работи по истинското време.

Повечето хора свършват работа към 17-18 часа. Но това означава, че софиянци излизат от работа в 15.30-16.30 часа по истинското астрономично време и попадат в нажежения град преди жегата осезаемо да е намаляла. За всички, които не работят в доменните пещи на някой металургичен комбинат, това е физиологичен шок. Един от най-сериозните, които лятното часово време ни предлага.

Лятното часово време ужким пестяло електричество за осветление, но не пести здравето ни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>