Articles

Национализация и приватизация в България – астрологичен обзор

Национализация и приватизация в България – астрологичен обзор

English
This article has not yet been translated into English. If you’d like to translate it, please contact us.

Национализация: 1° Козирог и Телец

На 23 декември 1947 година сутринта бе постановена и същия ден незабавно изпълнена национализацията на предприятията в България. Ликвидирането на частната собственост е най-важният акт на комунистическия режим след унищожаването на политическите опоненти. Лишаването на населението от икономическа самостоятелност осигурява пълното господство при т.н. диктатура на пролетариата. Експроприацията била извършена под формата на внезапна и повсеместна, но дълго и конспиративно подготвяна акция на народната милиция.1)“… Всичко ставаше в две стаи на ЦК на партията. Служителите в Министерството не знаеха и не подозираха това, нищо. Лично с тройките в областните комитети беше устно уговорено – денят на национализацията ще се съобщи по телефона, с парола “Фабричната конференция ще се състои на…” – тоест, указва се деня Петко Кунин и часа на национализацията.”

Кардиналното мероприятие обикновено е синхронизирано с кардинално астрологично влияние. Астрологичната ситуация, която най-добре съответства на извършването на внезапно и важно събитие, е когато Слънцето навлиза в кардинален или действен знак. Особено подходящ за обществени, материални въпроси с дългосрочни последствия е Козирог, който е земен и материалистичен знак и се явява и началото на астрологичната година. Козирог също хармонизира с ограничения, рестрикции и тежки реформи и следователно с отнемане на имущество. Подходящ е за събития, ставащи в България, която се знае от древни времена, че се намира в сатурнова зона.

От друга страна събитие, касаещо собствеността, изисква участие на Телец и/или Скорпион. Телец е по-подходящ за открито и официално събитие, засягащо средствата за производство, едрата собственост и капиталите, които са произвеждани и добити от собствен труд. И така, логично е по време на важната експроприация Козирог и Телец да са първостепенно застъпени. Идеално би било Слънцето да е в началото на Козирог, а Луната – в началото Телец, понеже началото на знаците е най-инициативно и понеже Луната е екзалтирана и много силна в Телец.

На 23 декември 1947 г. в деня на експроприацията Слънцето тъкмо е влязло в Козирог, а Луната – в Телец. Намира се на 1 градус Козирог, а Луната – на 1 градус Телец между 8 и 10 часа сутринта, точно когато действията за отнемане на собствеността започват след получаване на съответната заповед. Най-вероятно решението е било взето непринудено рано сутринта или предната нощ, след като Слънцето е влязло в кардиналния Козирог в 18:43 часа на 22 декември.

Козирог и Телец са два земни и материалистични знака, които отговарят за собствеността, а първите им градуси подбуждат към действие. Козирог има отношение към дългосрочните планове, към йерархията и структурата на собствеността и е инициативен, докато Телец – към самата собственост, количеството ѝ и е методичен и изчерпателен.

Козирог е най-амбициозният астрологичен знак. Дава склонност към кариеризъм и професии, свързани с управление и организация на материални ресурси. Такива са счетоводство, финансово планиране, банкерство, мениджмънт и подобряване на имоти и земя, търговия с антики. Телец е още по-пряко и практически обвързан със собствеността, производството и земята. Неслучайно (голяма част от) най-известните материалисти и марксисти са Телци. Такива са например Маркс, Робеспиер, Ленин, Хитлер, Сергей Станишев, Драгомир Стойнев и Мая Манолова. Всичките тези лица без Ленин и Хитлер, които са родени в началото на Телец, са родени на три съседни дни или на градуса в средата на Телец – там, където знакът е най-стабилен. Разбира се, Ленин и Хитлер също имат планети в средата на знака. Всичките освен Робеспиер имат 3-4 планети в Телец и са материалисти, които с изключение на него и Хитлер са и марксисти. Маркс е така обсебен от количеството, че дори развива философска концепция, че то поражда качеството.

В деня на национализацията светилата се намирали в началото на Козирог и Телец и особено добре предразполагали към провеждане на дългосрочна и аскетична материална реформа, касаеща всякакво имущество и производство. Експроприацията била тайно подготвяна отдавна, но датата ѝ за провеждане е била неизвестна и оставена да бъде решена от някой в последния момент. Без съмнение времето на акцията е било определено спонтанно и интуитивно. Затова и е идеално синхронизирано с космичните влияния. Понеже заграбването е било отдавна замислено, астрологичната ситуация решила кога да бъде извършено и работела за неговата цялостност.

Често ли се случва, когато Слънцето навлиза в Козирог, Луната да навлезе в Телец? Или с други думи, често ли се случва Луната да премине през 1° Телец, докато Слънцето се намира на 1° Козирог? Това астрологично събитие съвсем не е често. Може да се случи не по-често от веднъж на 19 години. За периода 1900 – 2020 година например то се случва само 3 пъти.2)22.12.1928, 23.12.1947 и 22.12.1966 Вторият път е точно синхронизиран със започването на активните мероприятия по национализацията на предприятията в България. Всяка година Луната минава веднъж през Телец за два-три дни, докато Слънцето е в Козирог. Но рядко се случва и двете да минат заедно през първите градуси на тези земни знаци и силно да стимулират извършването на материални промени.

Загуби, вражда и прахосничество

Венера управлява богатството и добруването. Увредената Венера всажда завист и нетърпимост. Можем да очакваме, че тя е наранена, когато се отнема собственост. Обратното би предизвикало съчувствие и уважение към жертвите на заграбването, което би спънало провеждането на национализацията.

Венера, планетата управляваща Телец и Везни, е важен показател за материалните отношения. На 23 декември 1947 година тя е свита, отслабена и наранена. Намира се и в края на рестриктивния Козирог, наранена от квадрат с Луна и полуквадрат с Юпитер. В това потиснато състояние тя навлиза на следващия ден в революционния и антисобственически Водолей. Царицата на собствеността и любовта Венера навлиза болна и размирна в нов дълъг Слънчево-Лунен материалистичен цикъл.

Наранената Венера без добри аспекти съответства на загуба на собственост и на скандални, груби и антисоциални действия. В деня на национализацията и Лунните възли също нямат добри аспекти, което скланя към незаконни действия.

Стагнираното положение и неясното близко бъдеще на Венера символизира враждебност, застой на производството, запор на имущество, последвано от скорошното му отнемане. Така и станало. Отначало експроприаторите обещават някакво обезщетение на собствениците, но после го отменят, и собствениците на предприятията не получават нищо. Експроприацията е пълна и безжалостна, но цялата ѝ свирепост е усетена малко по-късно.3)По закона беше предвидено бившите собственици да получат облигации срещу стойността на предприятията, намалявани прогресивно и изплащани за продължителен срок. Това обаче по-късно беше отменено. Такива те не получиха. След 2 дни, на 25 декември, още преди Луната да напусне Телец, комунистите национализират и частните банки, присвоявайки цялата собственост на гражданите освен формално земеделските машини, което правят след около месец.

От трите посочени по-горе дати, на които Слънцето и Луната се намират на 1° Козирог и Телец съответно, единствено на тази от 1947 Венера е наранена.

Разрушителен недоимък и марксистки уклон

Венера управлява собствеността, доволството и разбирателството, а Луната – сигурността и поддръжката на обкръжението. Напрегнатият аспект между Венера с Луната създава чувство за недоимък и недостатъчност. Прави човека безжалостен използвач на другите и го настройва към заграбване на имущество и пари. Аспектът указва финансови затруднения. Противопоставя простолюдието на доволстващите и следователно спомага опълчването на народа срещу управленската класа.

Квадратът Венера-Луна прави човека неспособен да се наслаждава. Под негово влияние хората не оценяват това, което имат, и го рушат, самозаблуждавайки се, че подобряват него и бъдещето, когато евентуално ще могат да му се радват. Аспектът предизвиква стремеж към водене на два различни начина на живот и създава объркана и противоречива преценка. Под негово влияние човек обърква идеята с практиката, верността с изневяра или грабителството с благотворителност. Подобна шизофренична и вътрешно противоречива логика има и в марксисткото отношение към частната собственост. То я разглежда хем като вредна и назадничава, хем като нужна засега, като нещо, която трябва да бъде отнето, за да бъде получено.

Аспектът излишно противопоставя сигурността на любовта и полезното на приятното. На 23 декември 1947 година Луната е много по-силна от Венера. Това дава предимство на сигурността пред щастието. Собствеността и добруването били пожертвани за обезпечаване на бъдещето. Тази жертва не звучи абсурдно на хората със силна, но увредена Венера в хороскопа си. Такива хора, според мен, имат по-малко или повече марксистки уклон.

Омраза и нещастие чрез идеология и чужденци

Юпитер управлява идеологията, религията и чужденците, пътуванията зад граница и тласка към прибързани действия. Напрегнатият аспект на Венера с Юпитер противопоставя идеологията на практиката, поражда неудовлетвореност, желание за повече лукс и удоволствия, ненавист към околните, необмислено бунтарство и авантюризъм и води до действия, които в крайна сметка са във вреда на извършителя. Предизвиква идейна ненаситност и социален егоизъм, който жертва слабия и следователно добре хармонизира с класовата или религиозната ненавист. Напрегнатият аспект между тези две планети говори за тенденция към материални загуби и омраза да дойдат чрез идеология и/или чужденци. Този аспект е измамен, защото изглежда като привлекателна авантюра. Увлича емоционално като влюбване, но любовта, до която води, се оказва нещастна.

Репресивни действия: Марс и Сатурн

Когато става дума за насилствени и рестриктивни действия, старите злосторници Марс и Сатурн обикновено са във връзка и работят заедно. На 23 декември 1947 г. по времето на експроприацията и двете планети са в тригон към Слънцето, което е в Козирог, и е във взаимна рецепция със Сатурн, който управлява този знак. С други думи, по време на национализацията връзката между Марс и Сатурн била особено силна и приканвала към репресии и насилствена експроприация.

Изобщо, при събития касаещи, материална собственост, земният елемент трябва да е силен, а при агресия – огненият. Такъв именно бил и случаят в деня на национализацията и в дните около него. Отнемането на частната собственост е станало, когато земният и огненият елемент решително доминирали4)планети в знаци: Огън 4, Земя 4,Въздух 2, Вода 0, въздушният елемент бил слаб и революционно настройващ, понеже бил представен само от Нептун и Уран, а водният елемент изобщо липсвал, указвайки липса на съчувствие. Тогава и двете светила били току-що навлезли в най-материалистичните земни знаци, след като са пребивавали в огнени, били подкрепени от садистичната бленда на Марс и Сатурн, а планетата управляваща собствеността и добруването, била наранена.

Революционност и реформаторство: уранова конфронтация

По време на национализацията Уран и Слънцето били в опозиция. Били също и в антипаралел, което засилва ефекта ѝ. Опозицията на Уран и Слънце търси сблъсък със старото и може да е разрушителна. Поражда желание за независимост и свободолюбие. То може да се прояви по различен начин – от стремеж към справедливост до безпринципно и самоцелно бунтарство. В социален план аспектът води до реформи, метежи, бунтове, революции, атентати и екстремизъм. Те целят бързо подобрение и радикално освобождение, но това, което най-често постигат, е унищожение. Без съмнение, опозицията Слънце-Уран е спомогнала за безкомпромисния дух на експроприацията, като е засилвала желанието за промяна и революционния дух.

Кунин и Костов: 1° Козирог

Petko KuninПетко Кунин, член на Политбюро, завеждащ стопанския отдел на ЦК на БКП и министър на индустрията и занаятите през 1947 година, е пряко замесен в провеждането на национализацията. Неговият Сатурн се намира на 1° Козирог 5)или на по-малко от половин градус преди първия градус Козирог, като планетата е преминала два пъти през градуса и ѝ предстои да премине трети път. Несигурността в точната позиция на Сатурн идва от това, че стилът на рождената дата на Кунин не ми е известен. Така или иначе 1° Козирог е активен в картата му с наличието на рестриктивния Сатурн. Това указва сериозно, безкомпромисно, стагниращо и дори алчно и наказателно отношение към собствеността, съчетано с инициативност.

Иван Костов е българският политик, който извършва денационализацията. Роден е на същия ден, на който е проведена национализацията, но 2 години по-късно. В неговия хороскоп Слънцето се намира на същия 1° Козирог, на който е било и когато е била извършена национализацията. То също е в бунтарска опозиция с Уран, както е по времето на национализацията, поради бавното движение на планетата. Това положение на Слънцето в хороскопа на Костов му дава интерес към управление и новаторство, а като политик го предразполага към дългосрочни материални реформи.

Ivan KostovПолитикономията е особено подходяща наука за Козирог и неслучайно Костов я е избирал за поприще. Фамилното име на Костов носи козирожска вибрация и смисъл, и следователно усилва козирожските му дадености. Козирог му дава отношение към структурата на собствеността, а първият градус му добавя инициативност и вождизъм.6)Към какво друго предразполага градусът, може да прочетете в статията.

Двете най-силни влияния в Костовия хороскоп са Козирог и Водолей. Водолей е знак, който не признава собствеността, който е максимално враждебен на собственическия Телец и е несъвместим с Козирог. Силният Водолей в картата на Костов и опозицията Слънце-Уран го настройват реформаторски и антимонополно. Двете му основни влияния го предопределят като архитект-разрушител на обществената собственост. Костов е призван да извърши денационализация или реституция, което и прави, но не и без помощта на мунданните астрологични влияния.

Сатурн и Слънцето на Кунин и Костов са в точен съвпад на първия градус на действения и материалистичен знак Козирог. Доколкото тези планети са антагонисти, очакваме Кунин и Костов да имат обратно отношение към собствеността. Можем да кажем, че 1° Козирог „извършва“ национализацията чрез Сатурн – мунданен и рожден – и денационализацията чрез рождено слънце.

Денационализация: Водолей прихваща Сатурн

Първият акт на приватизацията е Законът за собствеността и ползването на земеделските земи, който е гласуван в Народното събрание на 22 февруари 1991 г. Това е само 18 дни след като Сатурн – управителят на Козирог, обществената собственост и организираното земеделие – навлиза във Водолей – знакът на реформите и социалния напредък. Хуманитарният Водолей е противоположен знак на егоистичния Лъв, където Сатурн е бил по времето на национализацията 1947 година. Това астрологично събитие се случва веднъж на около 30 години и се е случвало само веднъж след национализацията в средата на 1961 година. При това там, в началото на Водолей го „чака“ в засада Юпитер от хороскопа на Иван Костов, който по това време е министър-председател на България. Същия ден Венера, планетата управляваща Телец и собствеността, попада в заточение. Навлиза в Овен, където е увредена, при това особено силно в първия му градус. Това символизира груби действия по отношение на собствениците, както и удар по егоизма. Но тя е в добри отношения – точен секстил – с актуалния Сатурн във Водолей, указвайки трудна и спъната, но все пак успешна реформа на собствеността.

Междувременно Уран, управителят на Водолей, се намира в Козирог от около три години, където руши традицията и монопола особено по отношение на обществената организация и структурата на собствеността. Действието му там e подобно на това, което има Сатурн във Водолей, с който са в взаимна рецепция до април 1996 година без и от 1994 – с участието на Нептун. Уран транзитира върху Слънцето на Костов през 1988-1989 г., което неслучайно съвпада с началото на активната му политическа и реформаторска кариера.

Времето за денационализация е астрологически назряло чрез взаимната рецепция на Сатурн и Уран. При нея тези антагонистични планети са разменили знаците си и си гостуват една на друга в отсъствието на стопанина, което слива енергиите им и засилва гореспоменатите им действия. При това Водолей и реформаторското начало са по-силни в световния хороскоп, най-малкото защото Нептун от 7 години транзитира в Козирог и започва да отслабва автокрацията, държавните и монополните структури. Благодарение на това през 1984 започва размиване на комунистическите догми чрез перестройката, свързвана с Горбачов и разпад на Съветския Съюз.

Иван Костов се явява подходящ инструмент за реформа, сходна с тази, към която тези влияния тласкат. Понеже неговите главни хороскопски влияния са Козирог и Водолей, той е силно активиран от транзитиращите им и взаимно гостуващи си господари. Освен това, както споменах по-горе, Костов има Юпитер в началото на Водолей – там, където транзитният Сатурн навлиза по време на началото на денационализацията. Това му дава възможност да извърши нещо дългосрочно и да се прослави е него.

При влизането в сила на Закона за възстановяване на собствеността върху горите и земите от горския фонд през ноември 1997 г. отново Сатурн и Уран, но този път чрез Марс, са във взаимна рецепция. Това може да указва отново реформа в собствеността, но с привкус на нещо диво поради намесата на Марс. Венера, управляващата Телец и собствеността планета , е пак доста нещастна. Тя е двойно наранена от Марс и Сатурн и е на разрушителен градус в стагниращия Козирог. Справедливо или не, отнемането на собственост е насилие върху владелеца ѝ.

 —————-

Национализацията и денационализацията, както и хороскопските дадености на управниците, които ги извършват, са тясно свързани и синхронизирани. Това кратко есе онагледява взаимовръзката на космическите влияния и човешката история. То е пример за действието на обществената или мунданна астрология. Космическите влияния вълнуват масите. Личностите, чиито хороскопи и развитие са най-пригодни да изпълнят небесните изисквания, получават водещата роля и стават исторически.

Астрологичните влияния оформят характера на личностите и настроенията на масите. Понякога ни изглежда, че личностите правят историята. Но това може би е защото влиянията, които я пишат, са невидими.

 

   [ + ]

1. “… Всичко ставаше в две стаи на ЦК на партията. Служителите в Министерството не знаеха и не подозираха това, нищо. Лично с тройките в областните комитети беше устно уговорено – денят на национализацията ще се съобщи по телефона, с парола “Фабричната конференция ще се състои на…” – тоест, указва се деня Петко Кунин и часа на национализацията.”
2. 22.12.1928, 23.12.1947 и 22.12.1966
3. По закона беше предвидено бившите собственици да получат облигации срещу стойността на предприятията, намалявани прогресивно и изплащани за продължителен срок. Това обаче по-късно беше отменено. Такива те не получиха.
4. планети в знаци: Огън 4, Земя 4,Въздух 2, Вода 0
5. или на по-малко от половин градус преди първия градус Козирог, като планетата е преминала два пъти през градуса и ѝ предстои да премине трети път. Несигурността в точната позиция на Сатурн идва от това, че стилът на рождената дата на Кунин не ми е известен. Така или иначе 1° Козирог е активен в картата му с наличието на рестриктивния Сатурн.
6. Към какво друго предразполага градусът, може да прочетете в статията.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>