Articles

Особено силно пълнолуние разрежда въздуха и спомага за падането на вертолет

Особено силно пълнолуние разрежда въздуха и спомага за падането на вертолет

English

Български боен вертолет падна точно по време на най-силното пълнолуние на десетилетието. Този ден бе предварително определен като особено рисков за малки летателни машини.

На 9 юни 2017 към 12,30 часа български боен вертолет „Пантер“1)Eurocopter AS565MB Panther се разби над Черно море недалеч от устието на река Камчия при учение. Еврокоптерът закачил антена на кораб. Това го дестабилизирало и паднал във водата. Командирът Георги Атанасов загинал, а другите двама от екипажа – Павел Симеонов и Анатоли Апостолов – били ранени. Причината за инцидента е неизвестна. Както обикновено вариантите, които се допускат, се изчерпват с човешка грешка и техническа неизправност. А причината изглежда е съвсем друга. Тя е в необичайното състояние на пространствено-времевия континуум, ако трябва да се изразим конвенционално, въпреки че самата обща теория на относителността, за разлика от практиката, смята че промените на континуума не могат да бъдат усетени на земята.

Инцидентът се случва в деня на най-силното пълнолуние за последните 9 години. Пикът на пълнолунието е в 16.10, тоест само няколко часа след падането на хеликоптера. Пълнолунието е силно, защото става когато луната се намира най-далеч не само от слънцето, но и от земята. При него системата Слънце-Земя-Луна е най-силно разтегната. Явлението има около 9 годишна цикличност.

Ниска плътност на пространството

Промените в плътността на пространството причинени от космически влияния и връзката им с авиационните катастрофи са разисквани тук. Най-забележимо се изявяват като промени в плътността на газовете, течностите и сцеплението между материалите. Триенето на метали намазани със смазка обаче се увеличава, защото смазките намаляват плътността си повече от металите. На 9.6.2017 имаме случай на аномално намаляване на вискозитета на газовете и течностите и на сцеплението между твърди материали.

Можем да предположим, че намалената плътност на въздуха намалила подемната сила на хеликоптера, което макар и незначително се оказало достатъчно за да се бутне той в мачтата на кораба. Особено силното пълнолуние разрежда въздуха и спомага за падането на вертолета. Катастрофата е продължение на дълга поредица от авиационни инциденти, започнали още в зората на авиацията и ставали по време на крайни състояния на плътността на околоземното пространство. Изглежда, че несъобразяването с астрономичните условия, допринесе за разбиването на още един летателен апарат.

Разбира се, измененията в плътността на пространството не предизвикват инциденти само с авиацията. Влиянието на фактора пространство при авиационните аварии е по-очевидно, защото летящите машини са сравнително независими и е по-трудно да се припишат причини за повредите им. Две необичайни произшествия например, които се случиха същия ден и приблизително по същото време в страната, е възможно да имат връзка с понижената плътност на пространството. Едното е падането на саниращ работник от осмия етаж на скелето. Намаленото сцепление между материалите би могло да улесни подхлъзването на работника и да бъде причината за злополуката. Другият инцидент е странното самозапалване на автобус около час и половина по-рано. Пожарът тръгнал от мотора, но шофьорът не успял да го загаси и газовият резервоар избухнал. Необичайно засилено триене на смазани метални части в мотора би могло да предизвика прегряване и да обясни възникването на пожара. Същевременно увеличената летливост на горивото може да е улеснила взрива.

Астрологични прогнози за пилоти на малки самолети

Малките летателни машини имат малък толеранс за промяна на условията. Промените в плътността на пространство-времето им влияе сравнително силно. Препоръчително е да не се подлагат на изпитания по време на силни или аномални компресии и декомпресии на всемирния етер. Тези изменения са предвидими, защото са свързани с положението на близките астрономични обекти. Не са различими в мунданните транзитни аспектни графики. Изготвям астрологични прогнози за пилоти на малки самолети от години. Ето как изглежда най-опростения вариант на прогнозата ми за юни 2017, която бе изпратена предния месец.

 

Критични и двойно критични* дни за пилотиране
за юни 2017

лични

   

13-14

   

24*-25*

 

обществени

4

   

19

 

25

29

плътност на пространството

 

9, 9*

   

23

24

 

В прогнозата 9 юни е отбелязан като двойно критичен ден (*) с двойна декомпресия. Показателите за пространствената или етерна плътност са изброени в третия ред. За съжаление, критичността на деня беше потвърдена от вертолетната злополука.

Първият ред от таблицата изброява личните критични дни за пилота, който я е поръчал. Изведени са от астрологичния му транзит и указват кога летенето е най-рисково за него или кога човешкият фактор в негово лице е с лоша координация и преценка. В този случай, те са малко на брой. Разбира се, графика на личния транзит, която може да бъде поръчана отделно, е много по-информативна от простото посочване на най-критичните дати.

Вторият ред  указва критични дни в световните аспектни влияния, когато не може да се разчита на другите, защото социалният фактор е ненадежден. Повтарянето на един и съща цифра/дата я прави двойно или тройно критична. За този пилот 24 и 25 се оказват двойно критични дни, което означава, че не е препоръчано да лети тогава. Изготвянето на този най-опростен вариант на прогнозата ще ми отнеме около час. Можете да го поръчате тук. Ще ми е необходим и хороскопа на летеца.

Тук говорим за авиационна безопасност, защото летенето е най-трудния и най-опасен начин за пътуване. Същите съображения обаче важат също и за всяка друга дейност, изискваща концентрация и бързи реакции като спорт или шофиране. Ако използвате летателна или каквато и да е друга техника в пълния ѝ капацитет и късмета ви зависи от нея, подобни пилотски прогнози биха имали смисъл за вас.

   [ + ]

1. Eurocopter AS565MB Panther

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>