Articles

Пролетното равноденствие е истинският Великден: закичете мартеници и боядисвайте яйца

Пролетното равноденствие е истинският Великден: закичете мартеници и боядисвайте яйца

Пролетното равноденствие бележи настъпването на пролетта е най-големият празник на всички времена. Той се празнува от по-голяма част от света и днес като начало на новата година. Пролетното равноденствие е истинския Великден и началото на зодиака.

От пролетното равноденствие са започвали едновременно месецът на Марс и зодията Овен. Оттук идва и името на мартениците и на месец Март, който обаче благодарение еврейския обичай на обрязване е бил избутан десет дни напред в календара и заради мегаломански императорски реформи в стария Рим също е бил избутан още десетина дни напред. Така че сега Март започва по времето на Риби около 20 дни по-рано от пролетта и месеца на Марс, което напълно обезсилва обичаят на мартениците, кръстени на Марс.

Пролетното равноденствие се е празнувало и по нашите земи, преди да дойдат християни и мюсюлмани, които са го присвоили, като са го изтеглили на различни дати като Великден, който даже е на различни дати в двата клона на християнството, като внимават да не съвпадне с еврейската Пасха, чиито наследник е Великден. Разделяй във времето и владей е мотото на тези религии. Но те не са над времето и манипулациите с него е за сметка на здрав(омисли)ето им.

Не изоставайте от природните цикли заради историческо-религиозни затлачвания. Почетете настъпващата пролет, начало на годината, на лятното полугодие, на преобладаването на светлината. Уважете природата и здравето си. Не пропускайте това магично време даващо надежда за бъдещето. Отпразнувайте го някак заедно с близките си и с по-голямата (неабрахамова) част от света.

Sun and boiled eggДревните месопотамци, вавилонци, египтяни, заратустрианци и други са празнували пролетното равноденствие с мартеници – усукани червени и бели нишки, кръстени на Марс – в които червения цвят отговаря на лятото, а белия за зимата, а усукването на редуването им. С мартениците се закичват любимите хора, животни и дървета на равноденствие, за да бъдат здрави и плодовити. Също са празнували пролетното равноденствие с боядисване и ядене на варени яйца, жълтъкът на които представя Слънцето и при разчупване на яйцето излиза от белтъка, който символизира зимата. Яйцата често са били боядисвани на две половини символизиращи земята с екватора, над който слънцето се въздига през пролетното равноденствие. Остатък от този обичай има в гръцката православна църква.

В астрологията Слънцето екзалтира в Овен, тоест силата му бързо нараства при пролетното равноденствие. Това е нещо като второто му годишно завръщане или раждане, което в християнството е възкръсването на Христос. За съжаление обаче християните трябва да сдържат  пролетните си енергии още няколко седмици или месец, защото тогава е техния Великден. През 2020 година например православният Великден е отреден чак за предпоследния ден на Овен 19 април.

По-ранното закичване с мартеници, което правим или по-късния Великден, който християните празнуват са неадекватни спрямо природните цикли. Най-подходящото време да загърбите зимата (и коронавируса) и да посрещнете пролетта и светлината е когато и Слънцето и природата го правят – на пролетното равноденствие. Това е истинският Великден и пролет, деня в който светлината надделява тъмнината.

Всичките големи храмове и постройки от древността – пирамидите на всички континенти, стоунхенджове, светилища и храмове – от Соломоновия до тракийските – са ориентирани спрямо пролетното равноденствие, така че изгряващото Слънце този ден да ги освети по особен начин и са служили за годишен равноденствен слънчев часовник. Пролетното равноденствие е отправната точка на всички стари религии, начало на годишни и хилядогодишни космични цикли. Отпразнувайте го както можете, отдайте почит на природата и себе си като част от нея. Не е нужно да се отказвате от модерния вариант на религията си: после си празнувайте пак аналогичните ѝ празници.

Точното време на равноденствието за София е 2020 година е 20 март 6 без десет часа сутринта. (5:50)

Egg on Spotless Sun Подкрепи автора и изследванията му. Support Bio astrology long red yellow blg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>